Vijverfilter

Foto Vijverfilter

In enkele gevallen kan een vijver zonder vijverfilter. Dit is alleen het geval wanneer een vijver weinig tot geen vis heeft en voldoende zuiverende beplanting bevat. Wilt u genieten van een heldere, gezonde vijver? Dan is een vijverfilter een echte must!

Vijver zuiveren

Een schone, heldere en gezonde vijver ziet er mooi uit, heeft weinig algen en de vissen zullen niet snel ziek worden. Vissenvoer en bladeren kunnen afvalstoffen vormen in uw vijver. Een vijverfilter zorgt er voor dat deze afvalstoffen uitgefilterd worden. 

Biologische filter

Een biologische filter heeft lavastenen, keramische elementen of schuimrubber matten om het water te filteren. Vuile deeltjes uit de vijver zullen achterblijven in de filter, uit de filter komt zuurstofrijk water. In de filter ontwikkeld zich een bacteriekolonie, deze zet organisch afval uit de vijver om in zuurstof. Deze bacteriekolonie doet al het werk, deze kunt u het beste zoveel mogelijk intact houden.

UVC-filter

Bij een UVC-filter loopt het vijverwater langs een UVC-lamp. Deze lamp zorgt ervoor dat vuil, zoals algen, worden gedood. Heeft u een vijver die op een natuurlijke manier moeilijk helder blijft, dan is een UVC-filter een goede optie.

Onderhoud UVC-filter

Het is belangrijk de lamp regelmatig te reinigen zodat de filter goed kan blijven werken. Een UVC-lamp gaat circa één seizoen mee, het is verstandig deze in de maand oktober te vervangen. Na één seizoen blijft de lamp wel branden maar wordt de UVC-straling minder.

Sitemap Logo Lionhead Interactive